См. ниже: Фоторяд
6 ноября – Престольный праздник: День памяти иконы Божией Матери
«Всех скорбящих радость»
По вере в милосердие Богоматери к человеческому роду явился обычай изображать Богоматерь сообразно обращённым к Ней словам молитвы: «О, Пресвятая Госпоже Владычица Богородице, вышши еси всех Ангел и Архангел и всея твари честнейши. Помощница еси обидимых, ненадеющихся надеяние, убогих Заступница, печальных утешение, алчущих Кормительница, нагих одеяние, больных исцеление, грешных спасение, христиан всех поможение и заступление».
На иконе, получившей имя «Всех скорбящих Радость», Богоматерь пишется во весь рост, иногда с Младенцем на руках как на московском первообразе, иногда без Младенца – как на прославившейся в Петербурге, у Стеклянного завода, иконе с монетами; во славе – с короною на главе, окруженная болящими, обидимыми, алчущими, страждущими.
Около этих бедствующих людей часто изображают ангелов, посланных Владычицей для утоления страданий; ангелы, приникая к людям, указывают им на Богоматерь.
В Москве в середине XVII века прославилась икона Богоматери «Всех скорбящих Радость», находившаяся в храме Преображения Господня.
В 1688 году от образа совершилось чудесное исцеление родной сестры патриарха Иоакима, Евфимии.
Долгое время страдая от тяжёлой раны в боку и потеряв надежду на выздоровление, Евфимия стала готовится к смерти и просила причастить её Святых Тайн, причём усердно призывала на помощь Спасителя и Божию Матерь. Причастившись, она впала в глубокий сон, который продолжался более полусуток. Во сне ей было видение Господа, повелевшего призвать в дом священника из храма Преображения Господня с иконой «Всех скорбящих Радость» и отслужить перед ней молебен с водосвятием. Больная немедленно послала за священником. После молебна Евфимия была окроплена святою водою, затем приложилась к образу и мгновенно почувствовала себя исцелённой.
После этого болящие, немощные и скорбящие стали прибегать с усердными молитвами к чудотворной иконе и по вере получали исцеление и помощь.
На месте храма Преображения в XVIII веке был выстроен храм в честь иконы «Всех скорбящих Радость», где и по сей день пребывает чудотворная икона.
Празднество святой иконе установлено 24 октября/6 ноября, иконе «Всех скорбящих Радость» (с грошиками) 23 июля/5 августа.
Тропарь, глас 8
Ко источнику приснотекущему милосердия, Пречистой Деве Богородице, притецем, людие вси, царие и князи, священницы же и иноцы, мужие, и жены, и чада, богати и нищи, здравии и болящии, в покаянии вопиюще и умильно глаголющее: Владычице, помози грешным рабом Твоим, яви яко благая славу Твою, присно потщися умилосердитися на ны, испросити очищение душ и телес наших от Источника жизни нашея, Бога, Егоже родила еси, едина Благословенная.
Ин тропарь, глас 4
Днесь пресветло красуется славнейший град Москва, имея чудотворную икону Владычицы нашея Богородицы: та бо, верным являющи чудеса, ниспосылает дары целебныя. Сего ради и мы с верою припадающе молимся, и на Тоя пречистый образ взирающее, яко истинную Самую зрим Владычицу нашу Приснодеву Богородицу, и умильно глаголем: воззри, Мати Божия, оком милости, простри к нам руце Твои пречистыя, якоже на иконе Твоей сие зрится, и подаждь всем скорбящим радость, больным от всех недугов исцеление и от бед избавление, яко Ты еси скорая Предстательница о душах наших.
Стихира, певаемая вместо тропаря, глас 2
Всех скорбящих Радосте, и обидимых Заступнице, и алчущих Питательнице, странных утешение, обуреваемых пристанище, больных посещение, немощных покрове и Заступнице, жезле старости, Мати Бога Вышняго Ты еси, Пречистая, потщися, молимся, спастися рабом Твоим.
Молитва
Пресвятая Владычице и Богородице, вышшая Херувим и честнейшая Серафим, Богоизбранная Отроковице, всех скорбящих Радосте! Подаждь утешение и нам, в скорби сущим; разве бо Тебе иного прибежища и помощи не имамы.
Ты единая еси радости нашея Ходатаица, и яко Мати Божия и Мати милосердия, предстоящи у престола Пресвятыя Троицы, можеши нам помощи: никтоже бо притекая к Тебе посрамлен отходит. Услыши убо и нас ныне в день скорби пред Твоею иконою припадающих и со слезами Тебе молящихся: отжени от нас належащия на нас скорби и печали в сей временной жизни, не лишены же сотвори ны Твоим всесильным ходатайством и вечныя нескончаемыя радости во Царствии Сына Твоего и Бога нашего, Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение со Безначальным Его Отцем и со Пресвятым и Благим и Животворящим Его духом ныне и присно, и во веки веков. Аминь.
Храм святых мучеников и страстотерпцев Бориса и Глеба в Дегунине
Материалы раздела:

|